De perfecte oplossing
in enkele stappen

Berekening volumestroom (ventilator)

In schakelkasten en behuizingen met zeer krachtige en gevoelige elektronische componenten kan warmteafdracht tot problemen leiden. Bij halfgeleiders bestaat het gevaar dat de levensduur aanzienlijk verkort wordt wanneer er een overschrijding van de maximum temperatuur ontstaat. Door inzet van ventilatoren wordt de ontstane warme lucht afgevoerd en een storingsvrije werking van de elektronica gegarandeerd.

Gebruik de volgende berekening voor het bepalen van de juiste ventilator. Mocht u bij de onderstaande berekening hulp nodig hebben kunt u,  telefonisch of via E-Mail, contact met ons op te nemen.

1. Temperatuurverschil

Temperatuurschommeling ( bv. Dag- nacht, Zomer-winter, Klimaatzones ) moet men rekening mee houden. Voegt u alstublieft het maximale temperatuurverschil in of zoekt u in de maximale toelaatbare behuizingstemperatuur (Ti) en de te verwachten behuizingsomgevingstemperatuur (Tu):

Maximale omgevingstemperatuur °C
Maximale toegestane binnentemperatuur °C
Temperatuurverschil K
Aanwijzing: Het koeleffect van een ventilator kan alleen dan bereikt worden wanneer de omgevingstemperatuur onder de behuizingtemperatuur ligt. Is dit niet het geval, ligt de omgevingstemperatuur boven de behuizingtemperatuur is koeling door middel van een airco-unit aanbevolen.
2. Geïnstalleerd verlies

The electrical load installed in enclosures (e.g. transformers, relays, semi-conductors, bus bars, etc.) generate heat when in operation. This self-warming is described as stray power, power loss or dissipation.

Geïnstalleerd verlies W
3. Air constant

De in de schakelkast of behuizing gemonteerde elektrische apparaten (bv. Transformatoren, relais, halfgeleider, stroomrails, enz.) geven in bedrijf warmte af. Deze eigen wamte ontwikkeling wordt als warmteverlies mee genomen in de berekening.

Hoogte boven de zeespiegel in (m)

Air constant m3K/Wh
4. Berekening
Aanbevolen volumestroom m3/h